Sassnitz

Sassnitz is één van de grootste dorpen op Rügen. Het dorp groeide in de twintigste eeuw hard vanwege de haven, waar zowel visserij als vrachtverkeer een belangrijk rol speelde. Er wonen ongeveer 10.000 mensen. Vanwege de ferry is Sassnitz een handige doorreisplek naar andere bestemmingen, maar de omgeving heeft zelf ook genoeg te bieden. Zoals de beroemde krijtrotsen in het Nationalpark Jasmund.

Bezienswaardigheden Sassnitz

De krijtrotsen van Nationalpark Jasmund

Vlakbij Sassnitz vind je het Nationalpark Jasmund, dat bekend staat om zijn prachtige krijtrotsen. Het meest bekend is de Königsstuhl, die 188 meter boven de kustlijn uittorent. Je kunt in deze omgeving mooie wandelingen maken en hebt vanaf de Köningsstuhl een indrukwekkend uitzicht. Lees meer over Nationalpark Jasmund.

U-boot museum

In Sassnitz vind je een museum dat anders is dan anders: het U-boot museum is een museum over onderzeeboten dat ook daadwerkelijk gevestigd is in zo’n boot. Het museum is te vinden in een Britse onderzeër, Her Majesty’s Submarine Otus uit 1963. Tijdens een bezoek krijg je een goed beeld van hoe het leven op deze boten er in de jaren ’60 tot en met jaren ’80 uit zag. Lees meer over het U-boot museum.

Uitstapjes naar Scandinavië

Vanwege de haven met de vele ferry’s kan Sassnitz ook wel gezien worden als de toegangspoort naar Scandinavië. In 2,5 uur sta je met de ferry in het Zweedse stadje Ystad, dat zeker leuk is voor een dagtrip. Andere bestemmingen zijn geschikter als je langer op een andere plaats wilt verblijven. Zo brengt de veerboot je in een kleine 3,5 uur in Ronne, op het Deense eiland Bornholm en sta je in 4 uur in het Zweedse Trelleborg. Meer over uitstapjes naar Scandinavië.

Hoe kom je in Sassnitz?

Met de trein of bus

Sassnitz is goed te bereiken met het openbaar vervoer. Het station van Sassnitz is rechtstreeks te bereiken vanaf Stralsund, de trein doet er 53 minuten over. Je staat dan meteen in het centrum van het dorp. Ook vanaf andere plekken op Rügen kun je Sassnitz met de trein bereiken, bijvoorbeeld vanuit Binz. Je stapt dan over in Lietzow. Vanuit Binz kun je ook de bus nemen naar Sassnitz, deze rijdt via Prora naar Sassnitz en doet er ongeveer een half uur over. Bekijk hier de meest recente dienstregeling.

Met de auto

Met de auto ben je vanuit Stralsund ongeveer drie kwartier onderweg naar Sassnitz. De route is eenvoudig: je hoeft alleen maar de B96 te blijven volgen. Vanuit Binz rijdt je via de L29 in ongeveer twintig minuten naar Sassnitz. 

Overnachten in Sassnitz

Sassnitz heeft een aantal hotels in verschillende prijsklasses, uiteenlopend van ongeveer € 50 tot € 150 per nacht. Aan de rand van het dorp vind je ook een paar goede campings en wanneer je dieper het Nationalpark Jasmund in gaat, vind je ook een aantal losse vakantiehuisjes. Meer over overnachten in Sassnitz.