Putbus

Putbus is gelegen in het zuidoosten van Rügen. De badplaats heeft circa 4.500 inwoners en herbergt vele resorts. Het is de minst oude plaats op het eiland, maar het is wel de eerste plaats die als badplaats erkend werd op het eiland.

In 1810 stichtte (later prins) Wilhelm Matte van Putbus, een lid van het adellijke geslacht Putbus, de plaats. Hiervoor was alleen het Schloss hier gelegen, maar Wilhelm Matte zette de plek op. Hij liet een dorp in klassieke stijl bouwen. Tegenwoordig wordt Putbus ook wel ‘de witte stad’ genoemd, wegens de kleur van de gebouwen. 

Bezienswaardigheden

Vilm

Hiervoor moet je even van Rügen af, maar als je naar Rügen gaat, moet je eigenlijk ook op Vilm zijn geweest. Vilm is een piepklein eilandje, van nog geen vierkante kilometer groot, vlak voor de kust bij Rügen. Het eiland werd gevormd tijdens de laatste ijstijd en kent prachtige natuur. Je komt hier met een veerboot vanuit de haven bij Putbus. Lees meer over Vilm.

Schlosspark

Dit is de plek waar Putbus ooit begon. Het oorspronkelijke slot is in de jaren ‘60 helaas gesloopt, maar in het grote park is er nog genoeg dat herinnert aan het oude slot en kun je mooie wandelingen maken. Het park is maar liefst 95 hectare groot. Sinds 2019 zijn er plannen om wellicht (een deel van) het oude slot te herbouwen. Lees meer over Schloss park Putbus.

Orangerie

De Orangerie wordt tegenwoordig gebruikt als kunstgalerie en is dus zeker een bezoekje waard voor wie van kunst en cultuur houdt. Het gebouw is bovendien populair als trouwlocatie en er ligt een mooie tuin omheen. 

Circus

Geen echt circus, maar zo staat dit plein in Putbus bekend. Een rotonde, met in het midden een grote pilaar waar diverse straten op uit komen. Het circus van Putbus is geïnspireerd op dat van het Engelse plaatsje Bath. Alle gebouwen rondom het plein zijn gebouwd in neoklassieke stijl. 

Rasender Roland

Putbus is het beginstation van de Rasender Roland: de stoomtrein die je over een mooi stukje Rügen leidt. Met een dagkaartje kun je onderweg overal in een uitstappen. Lees hier meer over de Rasender Roland.

Haus Kopf Über

De naam zegt het al: dit huis staat ondersteboven. Een leuk museum, waar al je zintuigen flink in de war geschopt worden. In dit huis vind je verspreid over twee verdiepingen een woonkamer, slaapkamer, badkamer, keuken, kinderkamer en eetkamer. Absoluut een leuk uitje, ook zeker met kinderen. De entreeprijs is €5,90 voor volwassenen en €2,90 voor kinderen. Het museum is het hele jaar door open, behalve op 24, 25 en 31 december en 1 januari. Bekijk de meest actuele openingstijden.

Hoe kom je in Putbus?

Met de trein

Vanuit Stralsund is Putbus in ongeveer drie kwartier te bereiken met de trein. Je gaat eerst naar Bergen auf Rügen, wat ongeveer een half uur kost. Daarna ben je vanuit Bergen nog zo’n tien minuten onderweg naar Putbus. 

Met de auto

Met de auto ben je in iets meer dan een half uur van Stralsund in Putbus. Je volgt de B96 en gaat vanaf Samtens verder op de L30. Bij Garz vervolg je op de L29 en een paar minuten later ben je in Putbus. 

Overnachten in Putbus

In en rondom Putbus vind je talloze mogelijkheden om te overnachten, zowel in het centrum van het dorp als aan de kust. Er is voor ieder wat wils: hotels, vakantiehuizen en campings. Lees meer over overnachten in Putbus.

Eten en drinken in Putbus

In het centrum van Putbus vind je een aantal diverse restaurants: een pizzeria, een dönerzaak en een aantal restaurants met typisch Duitse maaltijden. Ook bij de haven vind je een aantal goede restaurants, hier vind je goede visgerechten.