Rasender Roland

Een ritje met de Rasender Roland is voor iedereen die Rügen bezoekt leuk: of je nu gewoon van de natuur wilt genieten, van treinen houdt, of met kinderen op pad bent. De Rasender Roland is een stoomtrein uit 1895 en brengt je van Putbus naar Göhren, of andersom natuurlijk. In de zomer rijdt de trein bij Putbus verder door tot aan Lauterbach Mole, bij de haven.

Officieel heet de spoorlijn de Rügensche Bäderbahn, maar iedereen noemt de trein bij zijn bijnaam: Rasender Roland. De smalspoorbaan wordt alleen gebruikt voor deze trein. De trein gaat ongeveer 30 kilometer per uur, dus laat je niet afschrikken door de bijnaam van de trein. Alles gaat op een gemoedelijk tempo.

De dienstregeling

Rasender Roland rijdt het hele jaar door, maar tijdens de wintermaanden wat minder vaak dan in de zomer. Het laagseizoen duurt van begin november tot ongeveer begin mei. In deze periode rijdt de trein 6 keer per dag op en neer, met steeds 2 uren ertussen. In de zomer rijdt de trein vaker, ongeveer 1 keer per uur. Iedere 2 uur vertrekt een trein die het hele traject aflegt, de andere treinen gaan van Binz tot Göhren. De meest recente dienstregeling kun je bekijken op de website van de Rasender Roland. Van begin tot eind duurt de rit ongeveer 1 uur en een kwartier.

Tickets

Er zijn verschillende soorten kaartjes voor de Rasender Roland. Zo kun je een dagkaartje kopen, waarmee je de hele dag zo vaak in en uit kunt stappen als je wilt. Dit kost voor volwassenen €25, voor kinderen €12,50. Een gezinskaarten voor 2 volwassenen en 3 kinderen kost €52. Ben je van plan om slechts een klein stukje met de trein te reizen? Dan kun je ook een kaartje kopen voor de specifieke zone(s) waarin je reist. Dit kan vanaf €2,40 enkele reis voor volwassenen. Je kunt je kaartje kopen op de stations van Putbus, Binz, Göhren en Lauterbach Mole. In het hoogseizoen kun je ook in Sellin Ost en Baabe een kaartje kopen, maar een kaartje in de trein bij de conducteur kopen kan ook. Bekijk hier alle tarieven.

Tips voor onderweg

Alleen de treinrit zelf is al zeker de moeite waard. Kijk om je heen, geniet van een drankje in de restauratiewagon en je hebt al een erg leuke dag. Maar onderweg zijn er ook genoeg leuke opties om even uit te stappen. Zo is het Schlosspark bij Putbus leuk om een wandeling te maken, of wat dacht je van de pier en het strand in het gezellig Binz. Ook uitstappen bij het Jachtslot Granitz is een aanrader. 

Of wil je Rügen ook eens bekijken vanaf het water? Koop dan een combiticket voor de boot en de Rasender Roland. Je vaart dan van Göhren, Binz of Sellin naar één van de andere plaatsen en gaat terug met de Rasender Roland.