Prora

In de jaren ‘30 van de vorige eeuw werd dit reusachtige complex gebouwd in opdracht van de Duitse regering, onder leiding van Adolf Hitler. Prora was bedoeld als vakantiecomplex voor de Duitse soldaten, die hier na hun periode aan het front konden komen om te relaxen. Het zou onderdak gaan bieden aan 20.000 vakantiegangers.

Na een ontwerpwedstrijd werd het ontwerp van Clemens Klotz gekozen en begon in mei 1936 de bouw van het Kracht durch Freude (KDF) complex. KDF was de reisorganisatie die de arbeidersklasse op deze manier betaalbare vakanties aanbood. Het complex bestond uit een aantal reusachtige gebouwen, van honderden meters lang. De 10.000 kamers kregen allemaal de beschikking over bedden, een zithoek en wastafel. De rest van het sanitair was te vinden in de hoeken van het gebouw. De gasten konden verder gebruik maken van restaurants, zwembaden, een theater, bioscoop en feestzaal.

In 1940 zou het gebouw klaar moeten zijn voor gebruik, maar zover kwam het niet. De bouw werd stilgelegd in 1939, bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog wist men niet goed wat het met het gebouw aan moest. Er werd een poging gedaan om het gebouw te slopen. Toen hiermee begonnen was, werd echter al snel duidelijk dat de constructie daarvoor te stevig was. Het slopen van het hele gebouw zou een reusachtige operatie worden en daar werd dan ook van af gezien.

Het gedeelte dat is geprobeerd af te breken, is nog altijd een ruïne. Maar een deel van het reusachtige Prora gebouw is nu wél in gebruik. Zo zijn er ateliers en een jeugdherberg in gevestigd. Daarnaast zijn twee van de vijf blokken inmiddels verbouwd tot luxe appartementen. Een deel om in te wonen en een deel als vakantieappartementen. 

Prora bezoeken

Het is zeker de moeite waard om Prora te bezoeken en een wandeling te maken van het immense gebouw. Je vindt bij het complex ook een klein museum, maar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het gebouw. Ook is het mogelijk om met een gids langs het complex te wandelen of fietsen, om meer te weten te komen over Prora. 

Hoe kom je bij Prora? 

Het gebouwencomplex is zoals gezegd bijna 5 kilometer lang, dus er zijn verschillende mogelijkheden om een wandeling te beginnen. Je kunt bijvoorbeeld beginnen vanaf treinstation Prora, of treinstation Prora Ost. Het museum bevindt zich aan de Dritte Strasse 4 in Prora, bij blok 3. Vanaf hier starten ook de rondleidingen.