Nationalpark Jasmund en de Konigsstuhl

Veel mensen komen naar Rügen voor het Nationalpark Jasmund, dat als belangrijkste bezienswaardigheid de Königsstuhl heeft. De Köningsstuhl is de grootste krijtrots en steekt bijna 120 meter boven de kust uit. De andere rotsen in het gebied zijn tussen de 20 en 100 meter hoog. Het is een indrukwekkend gezicht: de witte krijtrotsen, die contrasteren met de zee en de beukenbossen eromheen.

De hele krijtrotskust is ongeveer 15 kilometer lang en kun je op verschillende manieren verkennen. De eerste mogelijkheid is vanaf het water met een boottocht. Op deze manier heb je het beste zicht op de rotsen zelf. Je kunt vanaf verschillende plekken een boottocht maken. Het meest logisch is vanuit Sassnitz, maar ook vanuit Göhren, Sellin en Binz worden boottochten georganiseerd. 

Neem je een boottocht vanuit Sassnitz, dan ben je ongeveer een tot anderhalf uur onderweg. Je vaart langs de krijtrotsen, terwijl de schipper je vertelt over de geschiedenis van de rotsen en je hebt alle tijd om mooie foto’s te maken. Tip: maak de boottocht in de ochtend. De zon staat dan oostelijk genoeg om op de rotsen te schijnen, waardoor de rotsen er extra wit uit zien. ‘s Middags staan ze in de schaduw. 

Een andere optie is het maken van een wandeling. Zo kun je vanuit Sassnitz de bus nemen naar Parkplatz Hagen, met de shuttlebus richting de krijtrotsen gaan en via de trap het strand oplopen. Het is vervolgens een wandeling van 9 kilometer terug naar Sassnitz. Ook via de bovenkant van de krijtrotsen kun je terug naar Sassnitz lopen, hier is een bewegwijzerd pad.

Openingstijden en tickets

In het park en rondom de Königsstuhl kun je gratis wandelen wanneer je maar wilt. Vlakbij de Köningsstuhl vind je een bezoekerscentrum, bistro en een winkeltje. Het centrum is dagelijks geopend en een ticket kost €9,50 voor een volwassene en €4,50 per kind. Er zijn ook gezinstickets beschikbaar voor €20,-. De meest recente informatie vind je op de website van het bezoekerscentrum.

Hoe kom je bij het Nationalpark Jasmund en de Königsstuhl?

Wie met de auto komt, kan parkeren bij Parkplatz Hagen (Stubbenkammerstraße 68, 18551 Lohme). Vanaf hier is het nog ongeveer 3 kilometer naar de Königsstuhl. Er ligt een goed aangegeven pad richting de krijtrotsen, maar je kunt er ook voor kiezen om shuttlebus 19 te nemen. Deze brengt je tot aan het bezoekerscentrum. Kom je helemaal met het openbaar vervoer, dan kun je vanaf het station van Sassnitz bus 23 nemen. Deze brengt je ook tot vlak bij de Königsstuhl. De shuttlebus rijdt 2 keer per uur, bus 23 rijdt 1 keer per uur. Bekijk hier de dienstregeling