Kaap Arkona

Kaap Arkona is een 45 meter hoge kaap in het noorden van Rügen. De kaap ligt vlakbij het dorpje Putgarten. Rondom de kaap kun je mooie wandelingen maken en vanaf de vuurtorens heb je een fraai uitzicht. Pas sinds de val van de Berlijnse muur is Kaap Arkona toegankelijk voor publiek, daarvoor was het een geheime militaire locatie. 

De torens

Op de kaap vind je verschillende vuurtorens, waarvan de Schinkelturm de bekendste is. Deze vierkante vuurtoren werd gebouwd in 1826 en 1827 en een jaar later in gebruik genomen. De toren is bijna 20 meter hoog en naast een uitkijktoren ook veel in gebruik voor bruiloften. De toren is dagelijks geopend voor publiek, de openingstijden wisselen per maand. Een ticket kost € 2,-. Vlak naast de Schinkelturm vind je een nieuwere vuurtoren, die in 1905 werd gebouwd en sindsdien in gebruik is als vuurtoren. Een ticket om de toren te beklimmen kost € 3,-. En dan is er nog een derde toren, de Peilturm. Deze toren werd in 1927 gebouwd en gebruikt door de marine. Tegenwoordig heb je vanaf deze toren uitzicht op de overblijfselen van de Jaromarsburg en het vissersdorpje Vitt. Ook wordt een deel van de toren verhuurd aan kunstenaars. Een ticket om de toren te beklimmen kost € 3,-.

Bunkers

Zoals gezegd was Kap Arkona lange tijd militair terrein. Dat is nog altijd terug te zien aan de bunkers, die toegankelijk zijn voor publiek. In 1915 werd de eerste bunker in gebruik genomen, de tweede bunker werd pas aan het begin van de jaren ‘80 in gebruik genomen. 

Wandelen rondom Kaap Arkona

De beste manier om de kaap te bekijken, is door er naar toe en omheen te wandelen. Wandel bijvoorbeeld vanaf de parkeerplaats richting het vissersdorpje Vitt. Vervolgens wandel je via de kust verder richting Kaap Arkona. Door via de Veilchentreppe af te dalen, kun je over het strand verder lopen. De wandeling via Vitt naar Kaap Arkona is een kleine 4 kilometer. Terug kun je de kortere route via Putgarten nemen, of de Kap Arkona Bahn.

Hoe kom je bij Kaap Arkona?

Het mooiste is dus om te wandelen naar Kaap Arkona. Kun of wil je dat niet? Je kunt ook de Kap Arkona Bahn nemen. Deze rijdt elk half uur van en naar de kaap. Een retourtje kost € 4,- per persoon.